Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku poczuli słodki smak zwycięstwa. Spróbowali swoich sił w konkursie pod hasłem "Desery Europy", zorganizowanym przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie.
Tematem konkursu było przygotowanie deseru na bazie śmietany i czekolady, nawiązującego do znanego przysmaku europejskiego. Ta delikatna sfera okazała się dobrym polem do popisu. Rywalizacja uczniów szkół gastronomicznych odbyła się 26 maja 2010 r. w cukierni "Chmielewski". Jury ogłosiło werdykt podczas festynu na Placu Litewskim w Lublinie.
Pierwsze miejsce wywalczyły uczennice klasy drugiej Technikum nr 2 w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego - Ewelina Frańczyk i Katarzyna Sierdak. Przygotowany przez nie deser o frywolnej nazwie zachwycił jurorów smakiem i wyglądem.
Życzymy dalszych sukcesów i czekamy na nowe inspiracje kulinarne!
Czekoladowa pokusa z Norwida
Truskawki, czekolada i śmietana – Francja, Belgia i Polska – deser na miarę Europy
Składniki:
Porcja na
- śmietana 36% - 0,5 l
- cukier puder – 3 łyżki
- cukier waniliowy -1 szt
- rum 3 łyżki
- sok z cytryny
- galaretka truskawkowa – 1 szt.
- 0,5 szkl. gorącej wody
- truskawki 0,5kg
- czekolada 3 szt.
- listki mięty
Sposób wykonania:
Uwaga! Aby śmietana dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Metalową miskę, w której będziemy ją ubijać, można przedtem wstawić do zamrażarki.
- Ubić śmietanę: W trakcie ubijania śmietany dodać cukier, cukier waniliowy, rum, sok z cytryny. Gdy stanie się puszysta, nie przedłużać ubijania. Trzymać w lodówce.
- Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody.
- Truskawki pokroić w drobną kosteczkę i połączyć z chłodną galaretką.
- Płatki czekoladowe: czekoladę rozpuścić w naczyniu wstawionym w garnek z gorącą wodą, wystudzić nadając dowolnym kształt po wylaniu cieniutko na gładką chłodną powierzchnię.
Kolejność układania:
- Ubitą śmietanę wycisnąć na talerz.
- Ułożyć na niej płatek czekolady.
- Wycisnąć na niego bitą śmietanę.
- Wyłożyć truskawki z galaretką.
- Przykryć kolejnym płatkiem czekolady.
- Następnie bita śmietana.
- Potem płatek czekolady.
Dekoracja: bita śmietana, truskawka, listek mięty, wiórki czekolady.
Sos: likier miętowy (lub półwytrawne wino musujące i sok truskawkowy).
Smacznego!